Türkiye Vizesi İle İlgili Genel Şartlar
Vize, Türkiye’de en fazla doksan güne kadar kalma hakkı tanıyan ya da transit geçişi sağlayan izindir.
Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nun (YUKK) 11.maddesinde, konsolosluklara vize başvurularının sonuçlandırılması sürecinde, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ile iş birliği yapılması ve olumlu yönde görüş oluşturulması gerektiğini öngörmektedir.
Konsolosluklarca alınan vize başvuruları Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne iletilmektedir.Genel Müdürlük, konsolosluklar tarafından iletilen başvurularla ilgili araştırmalarını tamamladıktan sonra konsolosluğa bilgi vererek süreci tamamlamış olmaktadır.
Kanun, yabancı ülke diplomatları ile Türkiye’nin çıkarları göz önünde bulundurularak vize verilmesinde yarar görülen yabancılara doğrudan vize verilebilmesini de olanaklı kılmıştır. Bu istisnai olarak düzenlenmiştir (YUKK m.11/5,6).
Yabancıların vize başvurularını Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı’nın başkonsolosluk niteliğindeki konsolosluk temsilcilikleri, büyükelçilik bünyesindeki konsolosluk şubeleri ile büyükelçiliklere bağlı olarak kurulan fahri başkonsolosluk ve fahri konsolosluklara yapmaları zorunludur.
Vize, Türkiye’de doksan gün kalacak yabancılara, vatandaşı oldukları veya yasal olarak bulundukları ülkedeki Türkiye Cumhuriyeti Konsolosluklarından geliş amaçlarını da belirtilerek verilen izindir.
İki devlet arasında tek taraflı veya karşılıklı olarak vize serbestisinden yararlanmaya ilişkin bir rejim geçerliyse vize alınması söz konusu olmaz.
Her iki durumda da Türkiye’de vizenin ya da vize serbestisinin sağladığı kalış süresi, her yüz seksen günde doksan günü geçememektedir.
Vizenin verilmiş olması, Türkiye’ye giriş için yabancıya mutlak bir hak sağlamamaktadır (YUKK m.11/3).
Vizelerin kullanım süresi, vizeler en fazla on yıllık süre içinde kullanılmak üzere verilir ve veriliş tarihinden itibaren altı ay içerisinde kullanılmadığında geçerliliğini yitirir.