Özel Belgede Sahtecilik Suçu
Türk Ceza Kanunu’nun 207.maddesinde düzenlenmiştir.
Bir özel belgeyi sahte olarak düzenleyen veya gerçek bir özel belgeyi başkalarını aldatacak şekilde değiştiren ve kullanan kişi, bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Bir sahte özel belgeyi bu özelliğini bilerek kullanan kişi de bir yıldan üç yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
Bu suçun oluşması için belgenin düzenlenmesi yeterli olmamakta aynı zamanda kullanılmış olması da aranmaktadır.Suçun faili, belli bir hedefe ulaşmak için ihtiyacı olan gerçek bir belgenin sahtesini düzenlemektedir. Öyle ki; belge gerçek olsaydı fail amacına ulaşacak olmalıdır. Bahsi geçen kullanmanın yargı makamları önünde olması gibi bir sınırlama da yoktur.
Kullanama sahte belgeyi bizzat düzenleyen tarafından yapılabileceği gibi onun bilgisi dâhilinde bir başka kişi tarafından da gerçekleştirilmiş olabilir.
Belgeyi sahte olarak düzenleyen kişinin bilgisi dışında bu belgenin kullanılmış olması halinde belgeyi düzenleyen değil sadece kullanan cezalandırılacaktır.
Belgeyi düzenleyen ve kullananın farklı kişiler olması halinde her iki kişinin de cezalandırılması için bu iki kişi arasında suç işleme konusunda bir ortak niyet olmalıdır.
Yargıtay, özel belgede sahtecilik suçunun oluşması için belgenin aldatma kabiliyetinin olmasını da aramaktadır.
Suçun oluşması için sahte belge düzenlenmesi ve bunun kullanılmasına dair bir kastın varlığı da aranır.Sahte belgeyi bildiği halde kullanan için ise sadece kullanma açısından kastın varlığı aranır.
Düzenlenmiş sahte özel belge başka bir suçun işlenmesi için de kullanılmış ise her iki suçtan da ayrı ayrı cezalandırılma söz konusu olacaktır.
Kısa zaman aralığında birden fazla fiilin varlığı halinde de yine tek suç olduğu kabul edilmektedir.
Ceza Hukuku ile alakalı ihtilaflarınız için Bayar Hukuk Bürosu olarak danışmanlık ve avukatlık hizmetleri vermekteyiz.