product 1
  • ANASAYFA(current)
  • AVUKATLIK
  • DANIŞMANLIK
  • AVUKATA SOR
  • MAKALELER
  • KURUMSAL
  • İLETİŞİM
Büyükşehir Mh. Cumhuriyet Cd. No:1 Ekinoks RezidansE-2 Blk K.8 D.50 Beylikdüzü / İSTANBUL
0 (212) 872 44 24info@bayar.av.tr
product 1
  • ANASAYFA(current)
  • AVUKATLIK
  • DANIŞMANLIK
  • AVUKATA SOR
  • MAKALELER
  • KURUMSAL
  • İLETİŞİM
Türk Ceza Kanunu 184.Madde İmar Kirliliğine Neden Olma Suçu

İmar Kirliliğine Neden Olma Suçu

İmar Kirliliğine Neden Olma Suçu, Türk Ceza Kanunu’nun 184.maddesinde düzenlenmiştir. Çevrenin korunması için idari yaptırımların yetersiz kalması sebebi ile cezalandırmanın caydırıcılığına başvurmak seçenek olmuştur. 

Suçun soruşturma ve kovuşturması şikâyete bağlı değildir. Kovuşturma asliye ceza mahkemeleri tarafından yapılmaktadır. Suç, uzlaştırma kapsamında da değildir. Suç failleri arasında memurların olması halinde soruşturma izni alınması gereklidir. 

Dava zamanaşımı 8 yıl, ceza zamanaşımı ise 10 yıldır. 

Yapı ruhsatiyesi alınmadan veya ruhsata aykırı olarak bina yapan veya yaptıran kişi, bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. 

Yapı ruhsatiyesi olmadan başlatılan inşaatlar dolayısıyla kurulan şantiyelere elektrik, su veya telefon bağlantısı yapılmasına müsaade eden kişi, yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır. 

Yapı kullanma izni alınmamış binalarda herhangi bir sınaî faaliyetin icrasına müsaade eden kişi iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. 

Üçüncü fıkra hariç, bu madde hükümleri ancak belediye sınırları içinde veya özel imar rejimine tabi yerlerde uygulanır.

Kişinin, ruhsatsız ya da ruhsata aykırı olarak yaptığı veya yaptırdığı binayı imar planına ve ruhsatına uygun hale getirmesi halinde, bir ve ikinci fıkra hükümleri gereğince kamu davası açılmaz, açılmış olan kamu davası düşer, mahkûm olunan ceza bütün sonuçlarıyla ortadan kalkar. 

İkinci ve üçüncü fıkra hükümleri, 12 Ekim 2004 tarihinden önce yapılmış yapılarla ilgili olarak uygulanmaz. 

Madde metnine göre üç ayrı suç düzenlenmiştir.

RUHSATA AYKIRI BİNA YAPAN VEYA YAPTIRANLAR

Birinci fıkraya göre ruhsata aykırı bina yapan veya yaptıranlar imar kirliliğine neden olma suçunun faili olacaklardır.

Seçimlik hareketli bir suçtur. Ruhsata tabi yapılması gereken bir binanın hiç ruhsat alınmadan yapılması veya yaptırılması ya da alınmış ruhsata aykırı yapılması veya yaptırılması ile suç oluşur. 

Hiç ruhsatı olmayan ya da alınmış ruhsata aykırı olarak yapılmış binaların kullanılması ise suç olarak tanımlanmamıştır.

Ruhsat alınmadan yapılacak taşınmazın kullanım alanını büyüten inşaatlar mesela çatının büyütülmesi gibi yine imar kirliliğine neden olmak suçuna sebep verecektir. 

İnşaata başlamadan önce ruhsat alınmış fakat ruhsat süresi içerisinde inşaat bitirilmediği için ruhsat süresi geçmişse artık inşaata devam etmek için yeniden ruhsat alınması gerekecektir. Yeni ruhsat alınmadan inşaata devam edilmesi halinde yine imar kirliliğine neden olma suçu işlenmiş olacaktır. 

Yapı tatil tutanağı yani bilinen adıyla mühürleme işleminden sonrada her türlü inşa faaliyeti yine imar kirliliğine neden olma suçunun oluşmasına sebep olacaktır. 

Madde metninde geçen ruhsata aykırı bina yapılması veya yaptırılması ilk bakışta binanın tamamlanması gerekir gibi algılansa da Yargıtay, binanın tamamlanması şartı aramamaktadır. 

Türk Ceza Kanunu’nun 184/1 maddesi belediye sınırları içerisinde veya özel imar rejimine tabi yerlerde uygulanır. 

Birey ruhsatsız yapı inşa edemeyeceği gibi imar planlarına aykırı olarak verilmiş bir ruhsata dayanarak ya da ruhsata aykırı olarak inşai faaliyette bulunamayacaktır. 

Binanın mutlaka toprağa bağlantılı bir şekilde inşa edilmesi gerekmez. 

Ruhsata bağlı olarak inşa edilmiş yapılar üzerinde yapılacak değişiklikler için de ruhsat alınması gerekmektedir.İmar Kanununa tabi bütün yapılar bakımından yapı ruhsatı alınması zorunludur.Derz, iç ve dış sıva, boya, badana, oluk, dere, doğrama, döşeme ve tavan kaplamaları, elektrik ve sıhhi tesisat tamirleri ile çatı onarımı ve kiremit aktarılması ve yönetmeliğe uygun olarak mahallin hususiyetine göre belediyelerce hazırlanacak imar yönetmeliklerinde belirtilecek taşıyıcı unsuru etkilemeyen diğer tadilatlar ve tamiratlar ruhsata tabi değildir. 

Binanın imar planlarına veya ruhsata uygun hale getirilmesi için çeşitli seçenekler söz konusudur. Ruhsata aykırı bina söz konusu ise ruhsata aykırı yerlerin yıkılması ile imar kirliliğine neden olma suçu ortadan kalkacaktır. Hiç ruhsat alınmadan yapılmış binalar için ise ruhsat alınması ile imar kirliliğine neden olma suçu ortadan kalkacaktır.

ŞANTİYELERE ELEKTRİK, SU VE TELEFON BAĞLATILMASI

İkinci fıkrada ise yapı ruhsatı almadan başlatılmış inşaatların şantiyelerine elektrik, su ve telefon bağlatılması suç olarak düzenlenmiştir. 

Şantiye binası ruhsata tabi değildir. Şantiye, inşaatın devamı süresince kullanılıp sonrasında yıkılmak üzere yapılan binalardır. 

Genel kabul elektrik, su ve telefon bağlamaya yetkili kişilerin bu suçun failleri olacağı yönündedir. Şantiyelere idareden izin almadan komşulardan kaçak elektrik ve su bağlanması konusunda uygulamada fikir birliği bulunmamaktadır. Bu konudaki genel kabul ise elektrik, su ve telefon bağlatılması konusunda yetki sahibi kişilerin ancak imar kirliliğine neden olma suçunun failleri olacağı yönündedir. 

Şantiye alanı olmayan bir ruhsatsız inşaata direkt elektrik, su ve telefon bağlanması birinci fıkraya göre suç sayılıp cezalandırılacaktır. 

Elektrik, su ve telefonun ruhsatsız binanın inşaatı aşamasında bağlandığını tespit edip buna göre işlem yapmayan kamu görevlisi ise görevi kötüye kullanmak ile suçlanacaktır. 

Bu fıkrada bahsedilen durum sadece abonelikler olarak kabul edilmektedir. İnşaat alanında kurumlarca yapılacak alt yapı çalışmaları imar kirliliğine neden olma suçunu oluşturmaz.

YAPI KULLANMA İZNİ ALINMADAN SINAİ FAALİYETE İZİN VERME

Üçüncü fıkra hükmüne göre yapı kullanma izin belgesi alınmadan sınaî faaliyete izin verilmesi imar kirliliğine neden olma suçunu oluşturacaktır. Bu fıkraya göre imar kirliliğine neden olma suçunun oluşması için izin verilmesi yeterlidir. 

Verilmiş izne göre sınaî faaliyetin başlanmış olması aranmaz. Bu yönüyle de ani hareketli bir suçtur. 

Diğer fıkralardan farklı olarak yer açısından bir sınırlama da yoktur. İlk iki fıkra için belediye sınırları veya özel imar alanları suç yeri olarak belirtilmişken bu fıkrada benzer bir kısıtlamaya yer verilmemiştir. 

Suçlamada temel inceleme noktası yapı kullanma izin belgesinin varlığıdır. Söz gelimi tarımsal sınaî faaliyet için yapı kullanma izin belgesi alınmış ve fakat farklı bir sınai faaliyet yürütülüyor ise durum imar kirliliğine neden olma suçu olarak değerlendirilemez. 

Bir maddenin vasıf, şekil, hassa veya terkibini makine, cihaz, tezgâh, alet veya diğer vasıta ve kuvvetlerin yardımı ile veya sadece el emeği ile kısmen veya tamamen değiştirmek veya bu maddeleri işlemek suretiyle devamlı ve seri halinde imal veya istihsal eden yerlerle madenlerin çıkarıldığı işlendiği yerler sanayi işletmesi ve buralarda yapılan işler sanayi işleri sayılır. Ticari faaliyet ise fıkranın kapsamında değildir. 

Fail açısından değerlendirildiğinde sınaî faaliyetin icrasına izin verme konumunda kişilerin suçlamanın muhatabı olacağı düşünülmelidir. Zira yapı kullanma izni olmadan sınaî faaliyetin tespiti halinde bu yerin faaliyetine son verilmesi gerekir. Bu tip yerlerin denetimi ve izinleri de Belediye sınırları içerisinde belediyeler, Büyükşehir sınırları içerisinde Büyükşehir Belediyelerinin görev kapsamındadır. 

Fıkrada ifade bulan, Yapı Kullanma İzni, yapı tamamlandıktan sonra İmar Kanunu hükümleri çerçevesinde inşa edilmiş yapının kullanılabileceğine ilişkin verilen belgedir. 

Bayar Hukuk Bürosu avukatlarından Av. Hüseyin BAYAR tarafından kaleme alınmıştır. Bilgilendirmede kanun metni ve Yargıtay kararları esas alınmıştır.

0 (212) 872 44 24
0 (552) 635 79 12
info@bayar.av.tr
Büyükşehir Mh. Cumhuriyet Cd. No:1 Ekinoks Rezidans E-2 Blok Kat:8 D:50 Beylikdüzü / İSTANBUL

AVUKATLIK HİZMETLERİMİZ

  • Aile Hukuku
  • Ceza Hukuku
  • Fikri ve Sinai Haklar Hukuku
  • İş Hukuku
  • Ticaret ve Şirketler Hukuku
  • Gayrimenkul ve İnşaat Hukuku
  • İdare Hukuku
  • Sigorta Ve Taşıma Hukuku
  • İcra ve İflas Hukuku
  • Tazminat Hukuku
  • Bankacılık ve Finans Hukuku

FAALİYET ALANLARI

Avukat Tutma, Avukata Vekalet ve Dava Süreçleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

HUKUK

Avukatlık Hizmetleri olarak Faaliyet Sunduğumuz Hukuk Alanları

DANIŞMANLIK

Danışmanlık Hizmetleri olarak Faaliyet Sunduğumuz Alanlar Hakkında

SIKÇA SORULANLAR

Avukat Tutma, Avukata Vekalet ve Dava Süreçleri Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bayar Hukuk Bürosu © Copyright 2021 | Tüm Hakları Saklıdır. Yasal Uyarı: Bu site Türkiye Barolar Birliği'nin Meslek Kurallarına ve Reklam Yasağı Kurallarına tabidir. Sitenin kendisi, logosu ve içeriği, reklam iş geliştirme ve benzeri amaçlar ile kullanılamaz. Bu web sitesine link yaratmak yasaktır. Web sitemizde yer alan bilgiler hukuki mütalaa veya tavsiye değildir.

Brunsia
ARA
SORU SOR
    [Kod-Menu-List]
  • [Kod-Menu-0-Adi]
      [Kod-Menu-0-Alt]
  • [Kod-Menu-1-Adi]
      [Kod-Menu-1-Alt]
  • [Kod-Menu-2-Adi]
  • \
  • [Kod-Adi]