Taşınmaz Satış Vaadi Sözleşmesi
Bir sözleşmenin ileride kurulmasına ilişkin sözleşmeler geçerlidir.Kanunlarda öngörülen istisnalar dışında, önsözleşmenin geçerliliği, ileride kurulacak sözleşmenin şekline bağlıdır.
Taşınmaz satış vaadi Noterler tarafından düzenleme şeklinde yapılabilir. Taşınmaz satış vaadi tek taraflı yapılabileceği gibi alıcı ve satıcı tarafın katılımı ile iki taraflı olarak da yapılabilir. İki tarafın katılımı ile düzenlenecek taşınmaz satış vaadinde hem satışı vaat edenin hem de almayı vaat edenin imzalarının olması yasal zorunluluktur.
Satış vaadi ile sözleşme tarafları karşılıklı taahhütler yüklenmektedir. Ön sözleşmenin maksadı ileride taşınmaz satış sözleşmesi yapmaktır. Taşınmaz satış vaadi ile vaat alacaklısı vaat borçlusundan taşınmazın tapuda devrini ister. Vaat borçlusu ön sözleşmeye uygun olarak taşınmazın vaat alacaklısı adına tapuda devrini yapmakla borcunu yerine getirmiş olacaktır. Aksi durumda ise vaat alacaklısı yetkili mahkemede dava açarak ön sözleşmeye göre ifa isteyecektir.
Taşınmaz satış vaadinin yerine getirilmesi vaat borçlusunun kusuru ile imkansız hale gelmiş ise vaat alacaklısı zararının tazminini talep edebilir. Bu tip zararların tazmini on senelik zamanaşımına tabidir.
Taşınmaz satış vaadi tarafları arasında talep hakkı doğurmaktadır. Bununla birlikte taşınmaz satış vaadinin tapuya şerhi de mümkündür. Şerh ile birlikte talep hakkı ayni nitelik kazanmamakla birlikte üçüncü kişilere karşı da ileri sürülebilir hale gelir. Bunun sebebi ise şerh ile birlikte alacak hakkının eşyaya bağlanmış olmasıdır. Haliyle eşyayı temlik eden bu hakla birlikte temlik etmiş olacaktır.
Vaat alacaklısı, ön sözleşmenin tapuya şerhinden sonra taşınmaz üzerinde tesis edilen haciz gibi kısıtlayıcı hakların terkinini de isteme hakkına sahiptir.
Noterler tarafından tanzim edilen gayrimenkul satış vadi sözleşmeleri ile arsa payı karşılığı inşaat sözleşmeleri de taraflardan biri isterse gayrimenkul siciline şerh verilir. Şerhten itibaren beş yıl içinde satış yapılmaz veya irtifak hakkı tesis ve tapuya tescil edilmezse işbu şerh tapu sicil müdürü veya tapu sicil görevlileri tarafından re'sen terkin olunur.
Bayar Hukuk Bürosu kurucusu Avukat Hüseyin BAYAR, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunu ve 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu hükümlerine göre taşınmaz satış vaadi sözleşmesi hakkında kaleme almıştır.