Başvuru ve Değerlendirme Süreci
500.000 ABD Doları veya karşılığı döviz ya da Türk Lirası tutarında sabit sermaye yatırımına istinaden vatandaşlık talebinde bulunacak yabancı gerçek kişiler aşağıda yer alan belgeler ile Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na yazılı başvuruda bulunur.
Başvuru sahibi tarafından imzalanmış başvuru dilekçesi ekinde;
- Eksiksiz olarak doldurulmuş yatırım bilgi formu
- Pasaportun kimlik bilgilerini içeren sayfalarının ve varsa ikamet belgesinin fotokopisi,
- Başvuran kişinin imza beyannamesi,
- Vekil aracılığıyla başvurması durumunda vekâletname örneği
- Başvuruya mesnet teşkil eden sabit sermaye yatırımı bir tüzel kişilik vasıtasıyla gerçekleştirilmiş ise, söz konusu sabit sermaye yatırımını gerçekleştiren tüzel kişiliğe ait ortaklık yapısı ve sermaye tutarını gösterir ticaret sicil gazetesi kaydı,
- Sabit sermaye tutarını gösterir YMM onaylı özel amaçlı rapor. Mevcut bir şirketin hisselerinin satın alınması veya belirli bir oranda ortak olunması yoluyla yatırımın gerçekleşmesi durumunda pay alımına ilişkin Noter Onaylı Pay Alım Sözleşmesi (Pay alım sözleşmesinde belirtilen meblağın banka aracılığıyla ödenmesi esas olup, ödemeye dair dekontun aslı ibraz edilecektir)
- Uygunluk Belgesi düzenlendiği takdirde, yatırımı gerçekleştiren şirkette bulunan hisse ve söz konusu şirket/şirketler bünyesinde yapılmış sabit sermaye yatırımının 3 yıl boyunca gerçek ve tüzel kişilere satılmayacağı veya devredilmeyeceğine dair taahhütname,
Başvurunun Sonuçlandırılması
Başvuru, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermaye Genel Müdürlüğü tarafından gerekli şartları taşıdığının tespit edilmesi durumunda başvuru sahibine, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü ile Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne uygunluk tespit yazısı gönderilecektir.
Eksik bilgi ve belge ile yapılan başvurular için başvuru sahibine yapılacak olan yazılı bildirim tarihini takip eden 1 aylık sürede eksik bilgi ve belgeleri tamamlayamayan başvurular işlemden kaldırılır.
Yabancı yatırımcının halka açık olmayan bir şirketi tamamen satın alması veya belirli bir oranda ortak olması durumunda; yabancı yatırımcının satın aldığı ortaklık payına tekabül eden orana karşılık gelen meblağın en az 500.000 ABD Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası olması gerekmektedir. Bu durumlarda başvuru sahibinden, satın alınan/ortak olunan şirketin piyasa değerinin tespitiyle ilgili yetkili kuruluşlardan şirket değerleme raporu istenebilir.
Hali hazırda bulunan bir yatırıma ilave sabit sermaye yatırımı yapılması durumunda, ilave yatırıma başlanılan tarihten itibaren sabit sermaye yatırımı tutarındaki artış ve yabancı yatırımcının şirkete ortaklık payı dikkate alınacaktır. Diğer bir ifadeyle Yabancı yatırımcının yatırımı gerçekleştiren şirkete belirli bir oranda ortak olması durumunda; şahsın yatırımı gerçekleştiren şirkete ortaklık payına tekabül eden oranın toplam ilave yatırım tutarı ile çarpılması sonucunda ortaya çıkacak meblağın en az 500.000 ABD Doları veya karşılığı döviz ya da karşılığı Türk Lirası olması gerekmektedir.
Sabit sermaye yatırımı yaparak vatandaşlığı almaya hak kazanan gerçek kişiler uygunluk belgesi düzenlenmesini müteakiben şirketteki paylarını en az üç yıl boyunca bir başka gerçek ya da tüzel kişiye devredemezler.
Bakanlık başvuruyu müteakiben yatırım tespiti için yerinde denetim yapabilir, uygunluk belgesi düzenlendikten sonra yatırımın fiili durumunu incelemek amacıyla önceden haber vermeksizin yerinde inceleme yapabilir. Firma yetkilileri inceleme sırasında firmadan talep edilen bilgi ve belgeleri Bakanlık tarafından görevlendirilen heyete vermekle mükelleftir.
Sahte ve muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge ile başvuruda bulunduğu idare tarafından tespit edilen başvuru sahiplerinin vatandaşlık işlemlerine ilişkin süreci durdurulur. Vatandaşlığı kazanmış kişilerle ilgili söz konusu tespitler ile sabit sermaye yatırımının üç yıldan önce devredildiği ve asgari tutarın altında kalındığı durumlar İçişleri Bakanlığına bildirilir. Sahte ve muhteviyatı itibarıyla yanıltıcı belge ile başvuruda bulunan kişilerin ileri bir tarihte yapacakları başvurular ilgili şartları karşılaması durumunda dahi dikkate alınmaz.
Bayar Hukuk Bürosu kurucusu Avukat Hüseyin BAYAR, Türk Vatandaşlığının istisnai yollardan kazanılması imkânı veren sabit sermaye yatırımı karşılığı Türk Vatandaşlığı kazanımı hakkında başvuru için gerekli evraklar ve başvurunun değerlendirilmesine ilişkin açıklamaları da içerecek şekilde kaleme almıştır.
Başvurunun Sonuçlandırılması
Merkezi Kayıt Kuruluşundan alınan yatırım şartlarının taşındığı hususuna dair yazı üzerine “Uygunluk Belgesi” 2 iş günü içerisinde düzenlenir.
Başvuran yabancının kendisine verilecek ve Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne gönderilecek olan Uygunluk Belgesi içeriğinde, yabancı kimlik numarası, adresi ve iletişim bilgileri yer alır. Ayrıca başvuru sahibinin kimlik bilgilerini gösterir nitelikte olan belgelerin (pasaport, ikamet belgesi vb.) bir örneği de yazı Uygunluk Belgesi ekinde Göç İdaresi Genel Müdürlüğüne ve Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğüne iletilir.
Aranan şartların yerine getirilmediğinin tespit edilmesi halinde ise bu durum başvuru sahibine bildirilir.
Bayar Hukuk Bürosu kurucusu Avukat Hüseyin BAYAR, yabancıların yatırım yapmak suretiyle istisnai Türk vatandaşlığı kazanımı konusunda Gayrimenkul Yatırım Fonu veya Girişim Sermayesi Yatırım Fonu yatırımcıları hakkında kaleme almıştır.