Pek Kötü veya Onur Kırıcı Davranış Sebebiyle Boşanma
Türk Medeni Kanunu 162.maddesinde özel ve mutlak boşanma sebebi olarak düzenlenmiştir. Eşlerin birbirlerine karşı madde metninde ifadesini bulan davranışlar sergilemiş olduklarının ispatı boşanma için yeterli görülecektir.
Zulüm, cinsel ilişkide çok fazla ileri gitmek, işkence, ağır eziyet, aç bırakmak, acımasızca dövmek pek kötü davranışlara örnek gösterebiliriz.Ağır hakaret ise onur kırıcı davranışa örnek gösterilebilir.
Pek kötü muameleye örnekler;
- Acımasızca dövmek,
- Aç bırakmak,
- Hastalık aşılamak,
- Aşırı derecede cinsel ilişkide bulunmak,
- Mahzene kapatma,
- Soğuk taş üzerinde çıplak bırakmak,
- Hapsetmek,
- Anormal cinsel ilişkiye zorlamak,
Onur kırıcı davranışlara örnekler;
- Kocanın, karısına sadakat yükümlülüğünü ihlal ettiğini devamlı tekrarlayarak ona hakaret etmesi,
- Pazar yerinde kocaya “şerefsiz, namussuz” diye hakaret edilmesi,
- Karısının bakire olmadığını kahvehanede açıklamak,
- Eşinin peşinde hafiye dolaştırmak,
Davaya hakkı olan eşin boşanma sebebini öğrenmesinden başlayarak altı ay her halde bu sebebin doğmasından beş yıl geçmekle dava hakkı düşer.Süre hak düşürücü süre olduğu için hâkim tarafından resen nazara alınır.
Davaya hakkı olan eşin diğerini affetmesi ile de dava hakkı düşer. Affetme olarak kabul edilebilecek davranışlar da dava hakkının düşmesine sebep olacaktır. Mesela bu tip eylemlerin gerçekleşmesinden sonra tarafların birlikte tatile gitmesi ya da eşlerden birinin mesleği sebebi ile başka şehre tayini çıkması ve birlikte bu şehre gitmeleri gibi davranışlar affetme olarak yorumlanacaktır.
Pek kötü muamele veya onur kırıcı davranış sebebi ile açılmış bir davada bu durumun ispatı ile artık genel boşanma sebeplerine dayalı boşanma kararı verilemez.
Bayar Hukuk Bürosu olarak boşanma hukuku alanındaki ihtilaflarınızda danışmanlık ve avukatlık hizmetleri vermekteyiz. Şiddetten uzak mutlu günler dileriz.