Başvuruda Hazırlanması Gerekli Belgeler
- İsteği belirten form dilekçe,
- Kişinin hangi devlet vatandaşı olduğunu gösteren pasaport veya benzeri belge, vatansız ise temininin mümkün olması halinde buna ilişkin belge.
- Medenî hal belgesi ve evli ise evlenme belgesi, boşanmış ise boşanma belgesi, dul ise eşine ait ölüm belgesi.
- Kişinin kimlik bilgilerini gösteren doğum belgesi veya nüfus kayıt örneği gibi belge ve evli ise eş ve çocuklarının aile bağını kanıtlayan nüfus kayıt örneği veya benzeri belge.
- Türk vatandaşı birinci veya ikinci derece yakınları varsa bu kişilere ait müracaat makamlarınca sistemden alınan nüfus kayıt örneği.
- Kişinin doğum tarihinin ay ve günü bulunmuyorsa, doğum tarihinin tamamlanması için ülkesinin yetkili makamlarından alınmış belge, belgenin temin edilememesi halinde ise 5490 sayılı Nüfus Hizmetleri Kanununun 39 uncu maddesi gereğince işlem yapılmasını kabul ettiğine dair imzalı beyanı.
- Hizmet bedelinin Maliye veznesine yatırıldığını gösteren makbuz,
Tamamlanan dosya karar alınmak üzere İç işleri Bakanlığına gönderilir.
Başvurunun Sonuçlandırılması
Bankalara Amerikan Doları haricinde bir para biriminin yatırılması halinde, Bankacılık ve Düzenleme Kurumu tespitin yapıldığı tarihteki Amerikan Doları karşılığı bankalar esas alınacak ve tutarın 3 yıl boyunca tespit edilen aynı kur üzerinden karşılığının bankalarda kalması gerekecektir.
Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumunun hesaplar üzerine koyduğu bloke hesap sahibinin tasarruf hakkını kısıtlamamaktadır. Hesap sahipleri paralarını çekerek vatandaşlık sürecini durdurma ve iptal etme hakkına sahiptirler.
Üç yıllık süre içerisinde hesaba gelecek haciz, rehin, tedbir veya başka kısıtlayıcı uygulamalar halinde bankalar durumu hemen Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumuna bildirmekle yükümlüdür. Bankacılık Denetleme ve Düzenleme Kurumu da durumu iç İşleri Bakanlığına gecikmeden bildirir.
Bankaya yatırılmış mevduatın semerelerinden hesap sahibi mevduat miktarı 500.000 doların altına inmeyecek şekilde faydalanabilir.
Yabancı daha önce Türkiye’de bulunan bankalarda ki hesaplarını da vatandaşlık başvurusu için kullanabilir. Fakat burada paranın başvurudan önce Türkiye’de kurulu bankalarda kaldığı süreler üç yıllık sürenin hesabında kullanılamaz.
Vatandaşlık başvurusu için gerekli tutarın tek hesapta olması şart değildir. Farklı hesaplarda fakat üç yıl boyunca kalması şartıyla da vatandaşlık başvurusu yapılabilecektir.
Müşterek hesapta bulunan mevduat için de vatandaşlık başvurusu yapılabilir. Bu ihtimalde hesabın diğer sahibinin de üç yıl boyunca mevduatı çekilmeyeceğine dair muvafakat vermesi gerekecektir.
Başvuruya esas tutarın Türkiye’de bulunması ya da uluslararası sözleşme ve kurallara uygun şekilde yurtdışından getirilmesi ya da transfer edilmesi arasında fark bulunmamaktadır. Ancak yurtdışından getirilen ya da transfer edilen tutarlar bankalarca MASAK düzenlemeleri çerçevesinde değerlendirmeye tabi tutulur.
Mevduat sahibi kişinin vatandaşlık için hesap açması konusunda bankaların zorunlu kabulü söz konusu değildir.
Özel yetkili vekil, mevzuata uygun bilgi ve belgelerle müvekkili adına şahsen başvurarak hesap açabilir.
Bayar Hukuk Bürosu kurucusu Avukat Hüseyin BAYAR, Mevduat Yatırma Yoluyla İstisnai Vatandaşlık Kazanımına ilişkin olarak başvuru esasları, gerekli evraklar ve Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun konuya ilişkin değerlendirmelerini de içeren bilgilerle kaleme almıştır.