Müdafiin Kovuşturma Aşamasına İlişkin Diğer Yetkileri
Müdafiin mahkemede hazır bulunma yetkisi vardır. Sanık katılmasa dahi müdafiin her duruşmada hazır bulunma yetkisi vardır. Bu sebeple de mahkemenin duruşma günleri ile alakalı müdafi bilgilendirilmelidir.
Müdafi, şüpheli veya sanıkla görüşme ve yazışma yetkisine sahiptir.Ceza Muhakemesi Kanunu 154.maddede düzenlenmiştir.Şüpheli veya sanık, vekâletname aranmaksızın müdafii ile her zaman ve konuşulanları başkalarının duyamayacağı bir ortamda görüşebilir. Bu kişilerin müdafii ile yazışmaları denetime tâbi tutulamaz.
Türk Ceza Kanununun İkinci Kitap Dördüncü Kısım Dördüncü, Beşinci, Altıncı ve Yedinci Bölümlerinde tanımlanan suçlar ve Terörle Mücadele Kanunu kapsamına giren suçlar ile örgüt faaliyeti çerçevesinde işlenen uyuşturucu ve uyarıcı madde imâl ve ticareti suçları bakımından gözaltındaki şüphelinin müdafi ile görüşme hakkı Cumhuriyet savcısının istemi üzerine, hâkim kararıyla yirmidört saat süreyle kısıtlanabilir; bu zaman zarfında ifade alınamaz.Müdafi ile görüşme kısıtlaması sadece soruşturma aşaması için mümkündür.
Müdafiin, muhakemede soru sorma yetkisi Ceza Muhakemesi Kanunu 201/1 maddesinde düzenlenmiştir.Cumhuriyet savcısı, müdafi veya vekil sıfatıyla duruşmaya katılan avukat; sanığa, katılana, tanıklara, bilirkişilere ve duruşmaya çağrılmış diğer kişilere, duruşma disiplinine uygun olarak doğrudan soru yöneltebilirler. Sanık ve katılan da mahkeme başkanı veya hâkim aracılığı ile soru yöneltebilir. Yöneltilen soruya itiraz edildiğinde sorunun yöneltilmesinin gerekip gerekmediğine, mahkeme başkanı karar verir. Gerektiğinde ilgililer yeniden soru sorabilir.
Ceza Muhakemesi Kanunun 216/2 maddesinde müdafiin, Cumhuriyet savcısının ve katılanın veya vekilinin açıklamalarına cevap verme yetkisi düzenlenmiştir.Cumhuriyet savcısı, katılan veya vekili, sanığın, müdafiinin veya kanunî temsilcisinin açıklamalarına; sanık ve müdafii ya da kanunî temsilcisi de Cumhuriyet savcısının ve katılanın veya vekilinin açıklamalarına cevap verebilir.
Müdafiin kanun yollarına başvurma yetkisi Ceza Muhakemesi Kanunun 261.maddesinde düzenlenmiştir.Avukat, müdafiliğini veya vekilliğini üstlendiği kişilerin açık arzusuna aykırı olmamak koşuluyla kanun yollarına başvurabilir.
Bayar Hukuk Bürosu kurucusu Avukat Hüseyin BAYAR, Ceza Muhakemesi Kanununun müdafiin iddianamenin mahkeme tarafından kabulü ile başlayan kovuşturma evresindeki yetkilerine ilişkin düzenlemeleri hakkında kaleme almıştır.