İşe İade Davasının Sonuçları
İşçi işe iade kararının kesinleşip mahkeme kalemine gelip haberdar olması üzerine doğrudan veya vekili aracılığıyla on işgünü içinde işverene başvurmak zorundadır.
Noter aracılığıyla tebligat, işlemin ispatı yönünden yararlı olacaktır.
İşveren işe başlatma kararını aynı yolla bizzat işçiye ve vekiline tebliğ ettirmelidir.
Boşta geçen süreye ilişkin ücret ve diğer haklar (kararın kesinleşmesine kadar en çok dört aylık) başvuru tarihinde derhal ödenmelidir.
İşe başlatma halinde, ihbar ve kıdem tazminatı ödenmiş ise, bu alacaktan mahsup edilmelidir.Boşta geçen süre içerisinde ücret dışında doğmuş bulunan diğer hakların ödenmesi gerekir.
Bildirim süresine ait ücret işçiye peşin ödenmişse, bu tutar sadece dört aylık (yargılama süresindeki ücreti kadar) ücretten mahsup edilir ise de tazminattan indirim söz konusu edilemez.
İş sözleşmesi haklı bir neden bulunmadan feshedildiğinden işçiye ihbar öneli yerine ihbar tazminatı ödenmelidir.
Öte yandan işçinin iş sözleşmesi feshedildikten sonra ihbar ve kıdem tazminatları kendisine ödenirken ibraname veya sulhname ile işe iade davasından vazgeçmeye yönelik beyanı geçerli sayılmaz.Ancak vasıflı işçinin anlaşmalı olarak iş sözleşmesini kendisinin feshinde bu hak kullanılamaz.
İşçinin işe iade kararına rağmen bir ay içinde işe başlatılmaması durumunda bu kararın işçiye tebliğ edildiği tarihte emsal işçinin ücreti hangi düzeye gelmiş ise o ücret esas alınarak dört ile sekiz aylık brüt ücret tutarında tazminat ödenmelidir.
İş Kanunu madde 21’e göre işe başlatılmayan işçiye işveren en az dört aylık en çok sekiz aylık ücret tutarında bir tazminat ödeyecektir. Bu tazminat işçinin çıplak ücreti üzerinden hesaplanacaktır.Tazminatın süre olarak belirlenmesi yeterli olup, rakamsal olarak tutarın gösterilmesine gerek bulunmamaktadır.
Fesih sendikal nedenle yapılmış veya işyeri sendika temsilcisi hakkında ise bu tazminat işçinin işe alınmaması tarihindeki çıplak ücretinin bir yıllık tutarından az olmayacaktır.Bu tazminat, ihbar ve kıdem tazminatı için esas alınan sosyal yardımlı ücret değil, çıplak ücret dediğimiz ücrete göre hesaplanacaktır.Ancak bu tazminat muaccel olmadığından faize karar verilemeyecektir.
İşe başlatmama tazminatından asıl işverenin sorumlu tutulabilmesi için işçinin bu tazminata hak kazandığı tarih olan işe alınmama tarihinde asıl işveren alt işveren ilişkisinin varlığı şarttır.
Devreden işverenin de 2 yıl süreyle devralanla birlikte sorumluluğu öngörülmüşse de, bu sorumluluk devir anında doğmuş bulunan borçlarla ilgilidir.İşveren işe başlatmayı ödenmiş bulunan ihbar ve kıdem tazminatını ihbar ve kıdem tazminatını iade etme şartına bağlayamaz.İşçinin işe başlatılmadığı tarihte asıl işveren alt işveren ilişkisi sona ermişse feshe bağlı haklardan asıl işverenin sorumluluğu söz konusu olmayacaktır.
İşverence iş sözleşmesi önel verilerek feshedilmiş ve işe iade kararından sonra işe başlatılmamış ise, fesih bu tarihte gerçekleşmiş olduğundan, işçi yine ihbar tazminatı talep edebilir. İşveren daha önce verdiği önelin mahsubunu da isteyemez.
Bayar Hukuk Bürosu, İş Hukuku ihtilaflarınız için danışmanlık ve avukatlık hizmetleri vermektedir.