Evlilik Birliğinin Sarsılması Sebebiyle Boşanma
Türk Medeni Kanunun 166/1 maddesinde genel boşanma sebebi olarak düzenlenmiştir.
Evlilik birliği, ortak hayatı sürdürmeleri kendilerinden beklenmeyecek derecede temelinden sarsılmış olursa, eşlerden her biri boşanma davası açabilir.
Evlilik birliğinin temelinden sarsılması için iki şartın birlikte gerçekleşmiş olması aranmaktadır:
- Evlilik birliğinin temelinden sarsılmış olması,
- Ortak hayatın çekilmez hale gelmiş bulunması,
Evlilik birliğinin sarsılmış olduğuna ilişkin iddiaların somutlaştırılması gerekmektedir. Aile mahkemesi hâkimi bu iddialar hakkında takdirini ise ortak hayatın çekilmez hale gelip gelmediği noktasında kullanacaktır. Hâkim takdir hakkını kullanırken ileri sürülen vakıalar ile oluşan neticenin ortak hayatı çekilmez kıldığı kanaatine varır ise boşanmaya hükmedecektir.
Genel kısa bilgilerle eşlerin birbirlerine şu sözü söylemeleri falan harekette bulunmaları sebebiyle boşanma kararı verilmiştir şeklinde anlatımlara itibar edilmeden her somut olayda aşağıda belirttiğimiz durumlarda dikkate alınarak ortak hayatın çekilmez hale gelip gelmediği tespit edilecektir:
- Evlilik birliğinin sarsılmasına sebep olarak iddia edilen vakıanın oluş biçimi değerlendirilecektir.
- Evlilik birliğinin sarsılması değerlendirilirken eşlerin kültürel durumları da göz önünde bulundurulacaktır. İddia edilen olayların eşlerin kültürel durumlarına göre değerlendirilmesi doğru karar için önemlidir.
- Evlilik birliğinin sarsılmasına sebep gösterilen vakıalar eşlerin sosyal durumlarından bağımsız olarak da değerlendirilemez.
- Evlilik birliğini sarsan eylemler değerlendirilirken eşlerin eğitim durumları da göz önünde bulundurulacaktır.
- Eşlerin süregelen evlilik hayatları içerisinde alışılagelmiş yaşam tarzları da evlilik birliğinin sarsılması eyleminin değerlendirilmesi açısından önemlidir.
- Ortak hayatın çekilmez hale gelmesinde en çok karşılaşılan ekonomik sıkıntılar da evlilik birliğinin sarsılması olaylarının değerlendirilmesinde dikkate alınacaktır.
- Eşlerin müşterek hayatlarını sürdürdükleri çevre ve komşuluk ilişkileri de evlilik birliğinin sarsılması iddialarının değerlendirilmesinde göz önünde bulundurulacaktır.
- Nihayet eşlerin ortak hayatı paylaştıkları çocukları ile olan ilişkileri ve akrabalarla olan ilişkileri de evlilik birliğinin sarsılması konusunda öne sürülmüş vakıaların değerlendirilmesinde dikkate alınacaktır.
Evlilik birliğinin sarsılması sebebiyle boşanma, genel boşanma sebepleri arasında düzenlenmiştir. Genel boşanma sebebi olması iddiaların ispatının tek başına yeterli olmaması aynı zamanda ispat edilmiş bu iddiaların ortak hayatı çekilmez hale getirdiğinin de ispatının gerekeceği olarak düşünülmelidir.
Tarafların iddialarını ispat etmeleri hatta ortak hayatın çekilmez olduğu noktasında da ispat faaliyeti yürütmüş olması tek başına yeterli olmayacaktır. Aile mahkemesi hâkiminin de yukarıda bahsettiğimiz ayrıntılı değerlendirmeyle takdir hakkını ortak hayatın çekilmez olduğu noktasında oluşturması aranacaktır.
Bayar Hukuk Bürosu kurucusu Avukat Hüseyin BAYAR, 4721 sayılı Türk Medeni Kanunun 166/1 maddesinde genel boşanma sebebi olarak düzenlenmiş evlilik birliğinin sarsılması sebebiyle boşanma konusunda kaleme almıştır. Genel boşanma sebeplerinde evlilik birliğinin sarsılması ile ortak hayatın çekilmez hale gelmesinin de ispatı gerekmektedir.