Yabancı Sporcu ve Antrenörlerin Çalışma İzinleri Nasıl Alınır?

Yabancıların çalışma izni ve çalışma muafiyetlerini düzenleyen 6735 Sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu 13 Ağustos 2016 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Yabancı uyrukluların çalışma izni ve muafiyetlerini düzenleyen 6735 Sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu’nun getirdiği bir yenilik, 4837 Sayılı Yabancıları Koruma Kanunu’nda düzenlenen yabancı sporcular ve antrenörler için düzenlenen çalışma muafiyetini kaldırmak oldu. Artık yeni ve yürürlükte olan kanun gereği, yabancı sporcuların, futbolcuların çalışma izni almaları gerekmektedir.

Çalışma İzni Nedir?

Çalışma izni, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından düzenlenen ve sahibine Türkiye’de yasal olarak çalışma ve ikamet hakkı veren bir belgedir.

Çalışma Muafiyeti Nedir?

Kural olarak, yabancılar ÇSGB tarafından düzenlenen çalışma izin belgesini almadan çalışamaz. Fakat kanunla bu duruma istisnalar getirilmiştir. 4837 Sayılı Kanun çerçevesinde eskiden yabancı uyruklu sporcular da çalışma muafiyetinde yer almakta idi, çalışma izni almalarına gerek yoktu. Yeni düzenleme ile artık yabancı uyruklu sporcuların da çalışma izni almaları gerekmektedir.

Yabancı Sporcular Kimlerdir?

Türkiye’ye sportif amaçlı çalışmak için gelen yabancı uyruklu sporcular, antrenörler ile yardımcı antrenörler ve malzemeciler de bu kapsamda değerlendirilmektedir.

Yabancı Sporcu ve Antrenörler Türkiye’ye Nasıl Gelir?

Yabancı sporcular eskiden Türkiye’de faaliyet gösteren bir spor kulübü ile anlaşarak çalışma izni muafiyeti kapsamında direkt çalışabiliyorlardı. Yeni kanun yabancı uyruklu sporcuları çalışma muafiyeti kapsamından çıkarmış, fakat sporcuların faaliyet ve çalışma izinlerinin kapsamını ve niteliklerini düzenleyen bir yönetmelik henüz yayınlanmamıştır. Her halükârda sporcuların çalışma izni müracaatları Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na yapılacaktır. Diğer mesleklerde olduğu gibi yabancı uyruklu sporcular da Türkiye’de bulunmaları ve en az 6 ay süreli geçerli ikamet iznine sahip olmaları durumunda yurtiçinden çalışma izni başvurusu yapılabilecektirler. Yabancının yurtdışında bulunması halinde ise Türkiye Cumhuriyeti Dış Temsilcikleri aracılığıyla yurtdışı çalışma izni başvurusu yapılacaktır.

SON MAKALELER

Hakimin Davayı Aydınlatma Ödevi

Bayar Hukuk Bürosu kurucusu Avukat Hüseyin BAYAR'ın kaleminden hakimin davayı aydınlatma ödevi nedir yükümlülüğü hakkında faydalı bilgiler.
Av.Hüseyin Bayar 09.06.2021

Yargılamaya Hakim Olan İlkelerden Usul Ekonomisi İlkesi

Avukat Hüseyin BAYAR'ın kaleminde usul ekonomisi ilkesi nedir, usul ekonomisi ilkesine aykırılık durumunda yapılması gereken konularında faydalı bilgiler.
Av.Hüseyin Bayar 08.06.2021

Dürüst Davranma ve Doğruyu Söyleme Yükümlülüğü

Bayar Hukuk Bürosu kurucusu Avukat Hüseyin BAYAR'ın kaleminden dürüst davranma ve doğruyu söyleme yükümlülüğü hakkında faydalı bilgiler.
Av.Hüseyin Bayar 07.06.2021
İLETİŞİM