Uyuşturucu ve Uyarıcı Madde Kullanılmasını Kolaylaştırma

Türk Ceza Kanunun 190.maddesinde düzenlenmiştir. TCK m.190/1 uyarınca “uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını kolaylaştırmak için; a) özel yer, donanım veya malzeme sağlayan, b)kullanıcıların yakalanmalarını zorlaştıracak önlemler alan, c) kullanma yöntemleri konusunda başkalarına bilgi veren kişi” cezalandırılır. TCK m.190/2 uyarınca “uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanılmasını alenen özendiren veya bu nitelikte yayın yapan kişi” cezalandırılır. TCK m.190/1’de düzenlenmiş suçu işleyen kişiler beş yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. TCK m.190/1’de düzenlenmiş suçu işleyen kişiler beş yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

CEZAYI AĞIRLAŞTIRAN SEBEPLER

Bu maddede tanımlanan suçların tabip, diş tabibi, eczacı, kimyager, veteriner, sağlık memuru, laborant, ebe, hemşire, diş teknisyeni, hastabakıcı, sağlık hizmeti veren, kimyacılıkla veya ecza ticareti ile iştigal eden kişi tarafından işlenmesi hâlinde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.

SUÇA İLİŞKİN DİĞER HUSUSLAR

•Evde esrar partisi düzenlenmesi, özel yer sağlamak olarak cezalandırılır. Şırınga temini veyahut esrarın hazırlanacağı, ısıtılmış özel platin tabakanın temini donanım veya malzeme sağlama olarak cezalandırılır. •Kullanılan maddenin kanda izini azaltmaya ya da tıbben tespitini zorlaştırmaya yönelik maddelerin temini veyahut kullanılan şırıngaların yok edilmesi gibi hareketler kullananların yakalanmalarını zorlaştıracak önlemler olarak cezalandırılır.

SON MAKALELER

Hakimin Davayı Aydınlatma Ödevi

Bayar Hukuk Bürosu kurucusu Avukat Hüseyin BAYAR'ın kaleminden hakimin davayı aydınlatma ödevi nedir yükümlülüğü hakkında faydalı bilgiler.
Av.Hüseyin Bayar 09.06.2021

Yargılamaya Hakim Olan İlkelerden Usul Ekonomisi İlkesi

Avukat Hüseyin BAYAR'ın kaleminde usul ekonomisi ilkesi nedir, usul ekonomisi ilkesine aykırılık durumunda yapılması gereken konularında faydalı bilgiler.
Av.Hüseyin Bayar 08.06.2021

Dürüst Davranma ve Doğruyu Söyleme Yükümlülüğü

Bayar Hukuk Bürosu kurucusu Avukat Hüseyin BAYAR'ın kaleminden dürüst davranma ve doğruyu söyleme yükümlülüğü hakkında faydalı bilgiler.
Av.Hüseyin Bayar 07.06.2021
İLETİŞİM