Çalışma İzni Muafiyeti

Çalışma İzni Muafiyeti Nedir?

Çalışma izni muafiyeti, belirli şartlar altında yabancıların Türkiye’de çalışma izni almadan çalışmasına ve ikamet etmesine olanak tanır. Bu muafiyet, belirlenen geçerlilik süresi boyunca geçerlidir ve bu süre boyunca yabancılar ayrıca bir çalışma izni başvurusunda bulunmak zorunda kalmazlar.

Çalışma İzni Muafiyeti Başvuru Süreci

Kimler Çalışma İzni Muafiyeti Alabilir?

Çalışma izni muafiyeti alabilecek kişiler:

  • Anonim şirketlerin Türkiye'de sürekli oturmayan yönetim kurulu üyeleri,
  • Diğer şirketlerin yönetici sıfatı olmayan ortakları,
  • 180 gün içinde 90 günü geçmeyen sınır ötesi hizmet sunucuları.

Başvuru Nasıl Yapılır?

  • Türkiye İçinde: Yabancılar, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na başvuru yapabilirler.
  • Yurt Dışında: Vatandaşı oldukları veya yasal olarak yaşadıkları ülkedeki T.C. büyükelçilikleri ya da başkonsoloslukları aracılığıyla başvuru yapılabilir.
  • Başvurular, yetkili aracı kurumlar tarafından da gerçekleştirilebilir.

Çalışma İzni Muafiyeti ile Çalışabilecek Yabancılar

Diplomatik Temsilciliklerde Çalışanlar

  • Yabancı ülkelerin Türkiye'deki diplomatik temsilciliklerinde görevli olan okullarda, kültür ve din kurumlarında çalışan yabancılar, çalışma izni muafiyeti ile çalışabilir.
  • Diplomatik kadro üyesi, konsolosluk memuru gibi görevlerde bulunanların eşleri, çocukları ve ikili anlaşmalarla belirlenen yakınları çalışma izni alarak çalışabilir. Bu kişilerin özel hizmetinde çalışan yabancılar ise çalışma izni muafiyeti kapsamında çalışabilir.

Çalışma İzni Zorunluluğu Olanlar

18/4/1961 tarihli Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi ve 24/4/1963 tarihli Konsolosluk İlişkileri Hakkında Viyana Sözleşmesi kapsamında temsilciliklere bağlı sayılmayan okul, kültür veya din kurumlarında görevli olan yabancılar, Türkiye'de çalışabilmek için çalışma izni almak zorundadır.

Çalışma İzni Muafiyeti Başvurusunun Yapılacağı Kurum

Çalışma izni muafiyeti başvuruları, Dışişleri Bakanlığı’na yapılır ve bu madde kapsamındaki başvurular için süreç Dışişleri Bakanlığı tarafından yönetilir.

SON MAKALELER

Judicial Expenses: Fees and Attorney Costs in Criminal Procedure

Learn about judicial expenses in criminal proceedings, including fees, attorney fees, and state treasury expenses. Detailed explanations on expense allocation and payment methods.
Av.Hüseyin Bayar 11.11.2024

Confiscation Procedure: Asset Seizure Process in Criminal Procedure Law

Learn about the confiscation procedure in criminal law. This article provides details on confiscation orders, the return of assets, and appeal rights under the Criminal Procedure Code.
Av.Hüseyin Bayar 11.11.2024

Representation of Legal Entities in Criminal Investigations and Prosecutions

This article provides comprehensive information about the representation, rights, and legal standing of legal entities in criminal proceedings under Article 249 of the Criminal Procedure Code.
Av.Hüseyin Bayar 10.11.2024
İLETİŞİM