Çalışma İzni Muafiyeti

Çalışma izni muafiyeti kapsamında olan yabancılar, muafiyetin geçerlilik süresi içinde herhangi bir çalışma izni almalarına gerek kalmadan çalışma ve ikamet hakkına sahip olabilirler.Çalışma izni muafiyeti almak isteyen yabancı ülke vatandaşları Türkiye içinde Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na, yurt dışında ise vatandaşı oldukları ya da yasal olarak yaşadıkları ülkedeki T.C. büyükelçilikleri ya da başkonsolosluklarına başvuru yapabilirler.Çalışma izni muafiyeti başvuruları yetkili aracı kurum tarafından da yapılabilir.Anonim şirketlerin Türkiye’de devamlı olarak oturmayan yönetim kurulu üyesi ve diğer şirketlerin yönetici sıfatı olmayan ortakları ile Türkiye’de faaliyette oldukları süre 180 gün içinde 90 günü geçmeyen sınır ötesi hizmet sunucusu, çalışma izni muafiyeti başvurusu yapabilir.Yabancı ülkelerin Türkiye’deki temsilciliklerine bağlı olarak çalışan okullarda, kültür ve din kurumlarında görevli olan yabancılar çalışma izni muafiyeti almak kaydıyla çalışabilirler. 18/4/1961 tarihli Diplomatik İlişkiler Hakkında Viyana Sözleşmesi ve 24/4/1963 tarihli Konsolosluk İlişkileri Hakkında Viyana Sözleşmesi kapsamında yabancı ülkelerin Türkiye’deki temsilciliklerine bağlı sayılmayan okul, kültür veya din kurumlarında görevli yabancılar ise Türkiye’de çalışabilmek için mutlaka çalışma izni almak zorundadırlar.Yabancı ülkelerin Türkiye’deki diplomatik temsilciliklerinde diplomatik kadro üyesi, konsolosluk memuru vb. kişilerin kişilerin eş ve çocukları ile ikili anlaşmalara göre belirlenmiş yakınları çalışma izni alarak, bu kişilerin özel hizmetinde çalışan yabancılar ise çalışma izni muafiyeti alarak çalışabilirler. Bu madde kapsamındaki başvurular Dış işleri Bakanlığına yapılır.

SON MAKALELER

Hakimin Davayı Aydınlatma Ödevi

Bayar Hukuk Bürosu kurucusu Avukat Hüseyin BAYAR'ın kaleminden hakimin davayı aydınlatma ödevi nedir yükümlülüğü hakkında faydalı bilgiler.
Av.Hüseyin Bayar 09.06.2021

Yargılamaya Hakim Olan İlkelerden Usul Ekonomisi İlkesi

Avukat Hüseyin BAYAR'ın kaleminde usul ekonomisi ilkesi nedir, usul ekonomisi ilkesine aykırılık durumunda yapılması gereken konularında faydalı bilgiler.
Av.Hüseyin Bayar 08.06.2021

Dürüst Davranma ve Doğruyu Söyleme Yükümlülüğü

Bayar Hukuk Bürosu kurucusu Avukat Hüseyin BAYAR'ın kaleminden dürüst davranma ve doğruyu söyleme yükümlülüğü hakkında faydalı bilgiler.
Av.Hüseyin Bayar 07.06.2021
İLETİŞİM