Çalışma İzni Başvurusunun Reddi

Yabancıların çalışma izin başvurularını değerlendirme yetkisi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda olup 6735 Sayılı Uluslararası İşgücü Kanunundaki esas ve usullere göre yapılmaktadır. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğü tarafından incelenen çalışma izin başvuruları kabul ve ret şeklinde sonuçlanmaktadır. Başvuru sonuçları işverene e-posta yoluyla bildirilir. Yurtdışı başvurularında ise, yabancının başvuru yaptığı ilgili dış temsilciliğe de online olarak bilgilendirme gönderilir.

Çalışma İzni Neden Reddedilir ?

6735 Sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu 9.maddesinde çalışma izni başvurusunun ret sebepleri düzenlenmiş olup bu şartlardan birini taşıyanların başvurularına Bakanlıkça ret kararı verilmektedir. Söz konusu kanunda yer alan kanun metni gereğince ret sebepleri aşağıdaki gibidir:

  • Uluslararası İşgücü Politikasının dışında kalan başvurular;
  • Belge ve bilgilerin sahte olarak düzenlenerek yapılan başvurular;
  • Başvuruda bulunan işverenin yabancı çalıştırmaya ilişkin gerekçesinin yetersiz görüldüğü durumlar;
  • Yabancılara yasak olan mesleklere yapılan başvurular;
  • Başvuruda belirtilen nitelik ve uzmanlığı taşımayan yabancıların başvuruları;
  • Çalışma Sosyal Güvenlik Bakanlık tarafından belirlenen kriterlerin karşılanmadığı başvurular;
  • 6458Sayılı Yabancılar Kanunu’nun 7.maddesine göre Türkiye’ye giriş verilmeyen yabancıların, 15.maddesine göre vize verilmeyecek yabancılar, 54.maddesine göre hakkında sınır dışı kararı alınan yabancılar;
  • Kamu sağlığı, güvenliği ve düzeni açısından tehdit oluşturan yabancılar;
  • Türkiye’nin tanımadığı ülke vatandaşlarının başvuruları (Dışişleri Bakanlığı tarafından uygun görülmüştür durumu istisna oluşturur);
  • Bakanlık tarafından başvurucuya tanınan kanuni süre içinde tamamlanmayan başvurular.

Çalışma İzni Başvurusu Reddine İtiraz

Yabancılara çalışma izni verilmesi, iznin durdurulması ve iznin süresinin uzatılması yetkisi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na aittir. Çalışma izniyle alakalı bütün talepleri bakanlık değerlendirir ve bir karar verir. Fakat kanuna göre bakanlığın vermiş olduğu kararlara karşı itiraz yolu açıktır. 

  • İlk itiraz yolu, bakanlığın vermiş olduğu kararın ilgili yabancıya tebliğ tarihinden itibaren 30 gün içinde bakanlığa bir itiraz dilekçesi ile başvurma şeklindedir.
  • Yapılan itiraz başvurusundan sonuç alınamadığı takdirde yani yabancının itirazının bakanlık tarafından reddi durumunda idari yargı yolu açık olacaktır.

SON MAKALELER

Hakimin Davayı Aydınlatma Ödevi

Bayar Hukuk Bürosu kurucusu Avukat Hüseyin BAYAR'ın kaleminden hakimin davayı aydınlatma ödevi nedir yükümlülüğü hakkında faydalı bilgiler.
Av.Hüseyin Bayar 09.06.2021

Yargılamaya Hakim Olan İlkelerden Usul Ekonomisi İlkesi

Avukat Hüseyin BAYAR'ın kaleminde usul ekonomisi ilkesi nedir, usul ekonomisi ilkesine aykırılık durumunda yapılması gereken konularında faydalı bilgiler.
Av.Hüseyin Bayar 08.06.2021

Dürüst Davranma ve Doğruyu Söyleme Yükümlülüğü

Bayar Hukuk Bürosu kurucusu Avukat Hüseyin BAYAR'ın kaleminden dürüst davranma ve doğruyu söyleme yükümlülüğü hakkında faydalı bilgiler.
Av.Hüseyin Bayar 07.06.2021
İLETİŞİM