Yabancıların Çalışma İzni Türleri Nelerdir?

Türkiye’deçalışmak isteyen yabancı uyruklu kimselerin başvurabilecekleri dört farklıtürde çalışma izni vardır.

Yabancı Çalışma İzni Çeşitleri

  • Süreli çalışma iznidir: Belirli bir işletme ya da evde çalışmak için başvuru yapan yabancılar genellikle süreli çalışma izni almaktadırlar. Bu çalışma izninin süresi ilk başvuruda 1 yıl olarak belirlenmektedir. Eğer 1 yıllık süre içerisinde hiçbir sıkıntı çıkmazsa bu süre 2 yıl olarak uzatılabilecektir. Söz konusu 2 yıllık süreyi de herhangi bir kanuna aykırı problem olmaksızın tamamlayan yabancı, aynı meslekte olmak koşuluyla iznini bir 3 yıl daha uzatabilecektir.
  • Süresiz çalışma izni: Türkiye’de kesintisiz olarak 8 yıl kesintisiz ve kanuni ikamet etmiş olan ya da toplam 6 yıllık kanuni çalışması olan yabancılara verilmektedir. Bu durumda yabancı için belirli bir alanda ya da işletmede çalışma sınırlaması yapılmamaktadır.
  • Bağımsız çalışma izni: Türkiye’de en az 5 yıl kanuni ve kesintisiz olarak ikamet etmiş olan yabancılara verilir. Aynı zamanda bu kişilerin çalışmalarının ekonomik kalkınma açısından da önemli olması ve istihdam üzerinde olumlu etki bırakacak olmaları gerekmektedir. Ancak bu koşulların varlığı halinde bağımsız çalışma izni verilecektir.
  • İstisnai çalışma izni: Türkiye’nin taraf olduğu uluslararası sözleşmelerde aksi öngörülmedikçe ulusal mevzuata aykırı davranmamak ve mesleki hizmete ilişkin kurallara uymak kaydı ile ilgili mercilerin de görüşünün alınmasıyla bazı yabancılara süre öngörülmeksizin çalışma izni verilmektedir. Buna istisnai çalışma izni denilmektedir. Türk vatandaşı ile evli olanlar AB ülkesi vatandaşlarıyla bunların eş ve çocukları söz konusu izinden yararlananlar arasında yer almaktadır.


SON MAKALELER

Hakimin Davayı Aydınlatma Ödevi

Bayar Hukuk Bürosu kurucusu Avukat Hüseyin BAYAR'ın kaleminden hakimin davayı aydınlatma ödevi nedir yükümlülüğü hakkında faydalı bilgiler.
Av.Hüseyin Bayar 09.06.2021

Yargılamaya Hakim Olan İlkelerden Usul Ekonomisi İlkesi

Avukat Hüseyin BAYAR'ın kaleminde usul ekonomisi ilkesi nedir, usul ekonomisi ilkesine aykırılık durumunda yapılması gereken konularında faydalı bilgiler.
Av.Hüseyin Bayar 08.06.2021

Dürüst Davranma ve Doğruyu Söyleme Yükümlülüğü

Bayar Hukuk Bürosu kurucusu Avukat Hüseyin BAYAR'ın kaleminden dürüst davranma ve doğruyu söyleme yükümlülüğü hakkında faydalı bilgiler.
Av.Hüseyin Bayar 07.06.2021
İLETİŞİM