Yabancılara Yasak Olan Meslekler

6735 Sayı Uluslararası İşgücü Kanunu’nun Çalışma İzni Başvurusunun Reddi başlıklı 9.maddesinde ret sebepleri düzenlenmiştir. Aynı maddenin ç fıkrasında kanunla Türk vatandaşlarına özgülenmiş işlerde yabancıların çalışamayacağı yer almaktadır. İlgili Kanunlarda yer alan kanun hükümlerine istinaden yabancılara yasak olan meslekler aşağıdakilerdir: 1.Avukatlık; Yabancıların Türkiye’de avukatlık yapması Avukatlık Kanunu ile yasaklanmış olup, ilgili kanunun 3/a maddesi gereğince, kişinin avukatlık mesleğine kabul edilebilmesi için T.C. vatandaşı olması gerekmektedir. 2.Noterlik; Noterlik Kanunu’nun 7.maddesinde noterlik stajına başlayabilmek için T.C. vatandaşlığı şartı getirilerek yabancıların Türkiye’de noterlik mesleğini icra etmeleri yasaklanmıştır. 3.Diş Hekimliği; Yabancılara en çok yasak getirilen mesleklerin başında sağlık sektörü gelmektedir. Eskiden doktorların Türkiye’de çalışması da yasak meslek kapsamında değerlendirilmekte ve Türkiye’de çalışmaları yasaktı. Sonradan getirilen düzenleme ile doktorluk ve hemşirelik yabancılara yasak meslek olmaktan çıkarılmış, Sağlık Bakanlığı’ndan ön izin, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan çalışma izni alınması suretiyle çalışılmasına izin verilmiştir. Ancak diş hekimlerinin çalışma şekli Tababet ve Şuabatı Sanatlarının Tarzı İcrasına Dair Kanun ile düzenlendiğinden T.C. vatandaşı olmayanların çalışması yasaktır. 4.Veterinerlik; Veteriner Hekimleri Birliği ile Odalarının Teşekkül Tarzına ve Göreceği İşlere Dair Kanun’da Türkiye’de veterinerlik mesleğini icra edebilmek için vatandaşlık şart koşulmuştur. 5.Özel Hastanelerde Sorumlu Müdür; Hususi Hastaneler Kanunu’nda sorumlu müdürün taşıması gereken şartlar içinde T.C. vatandaşı olmak ibaresinin yer alması sebebi ile yabancıların bu mesleği icra etmesi yasaktır. 6.Güvenlik Görevlisi; Bazı Kurum ve Kuruluşların Korunması ve Güvenliklerinin Sağlanması Hakkında Kanun uyarınca, yabancıların çalışması yasaktır. 7.Kabotaj Kanunu’nda yer alan meslekleri icrası (dalgıçlık, kaptanlık, tayfalık vs); 8.Gümrük Müşavirliği; 4458 Sayılı Gümrük Kanunu’nun 227.maddesi gereğince, gümrük müşavirliği mesleğinin icrası için Türk Vatandaşı olmak gerektiğinden yabancıların bu mesleği icra etmesi yasaktır. 9.Turist Rehberliği; Yabancıların Turizm sektöründe çalışmasıyla ilgili herhangi bir yasak bulunmamakla birlikte tek yasak turist rehberliği konusunda getirilmiştir. 6326 sayılı Turist Rehberliği Meslek Kanununun 3. maddesi gereğince, turist rehberliği Türklere özgü meslek olması sebebi ile yabancıların çalışması yasaktır.

SON MAKALELER

Hakimin Davayı Aydınlatma Ödevi

Bayar Hukuk Bürosu kurucusu Avukat Hüseyin BAYAR'ın kaleminden hakimin davayı aydınlatma ödevi nedir yükümlülüğü hakkında faydalı bilgiler.
Av.Hüseyin Bayar 09.06.2021

Yargılamaya Hakim Olan İlkelerden Usul Ekonomisi İlkesi

Avukat Hüseyin BAYAR'ın kaleminde usul ekonomisi ilkesi nedir, usul ekonomisi ilkesine aykırılık durumunda yapılması gereken konularında faydalı bilgiler.
Av.Hüseyin Bayar 08.06.2021

Dürüst Davranma ve Doğruyu Söyleme Yükümlülüğü

Bayar Hukuk Bürosu kurucusu Avukat Hüseyin BAYAR'ın kaleminden dürüst davranma ve doğruyu söyleme yükümlülüğü hakkında faydalı bilgiler.
Av.Hüseyin Bayar 07.06.2021
İLETİŞİM