Yabancı Öğretmen Çalışma İzni;

Yürürlükte olan 6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu gereğince, çalışma muafiyeti dışında kalan yabancı uyruklular izin almak suretiyle çalışabilirler. Yabancı uyruklu öğretmenlerin çalışma esaslarını düzenleyen yönetmelik gereğince, Millî Eğitim Bakanlığı’na tabi olarak çalışacak yabancı uyruklu öğretmenlerin ön izin belgesi alması gerekmektedir. Ön izin belgesi alındıktan sonra Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na izin almak üzere başvuru yapılır.

Yabancı Öğretmen Çalıştırma Şartları Nelerdir?

•Millî Eğitim Bakanlığı’na tabi özel öğretim kurumlarında çalışacak olan yabancı uyruklu öğretmenlerden ön izin belgesi (MEB tarafından verilir); •Millî Eğitim Bakanlığı’na tabi olmayan özel öğretim kurumlarından “Kurum açma ve öğretime başlama izin belgesi” ile “Ruhsatname”; Yabancı öğretmenin eğitimini yurt dışında alması durumunda Yüksek Öğretim Kurulun tarafından verilen denklik belgesi; •Yabancı uyruklu öğretmenlerin sözleşmesi 2 yıllık yapılır. Daha sonra birer yıl olmak üzere uzatılır; Yabancı öğretmenin toplam görevlendirme süresi 5 yıldan fazla olamaz; •Bir işyerinde çalışacak yabancı öğretmen sayısı 400’ün üzerinde olamaz;

Yabancı Öğretmen Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Yabancı öğretmenin çalışma izni başvurusu öğretmenin çalışacağı öğretim kurumunun Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı olup olmadığına göre değişiklik göstermektedir. Şöyle ki, Millî Eğitim Bakanlığına bağlı olan özel öğretim kurumlarında çalışacak yabancı öğretmenlerin ön izin belgesi alması gerekmektedir. Millî Eğitim Bakanlığına tabi olmayan özel öğretim kurumlarının faaliyet gösterebilmeleri için izin belgelerini başvuru esnasında sisteme yüklemeleri gerekmektedir.Öğretmenin Türkiye’de ikamet etmesi halinde başvuru Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na, Türkiye dışında bulunması halinde ise Türkiye Cumhuriyeti Dış Temsilciliği aracılığı ile yapılmaktadır. Yabancı öğretmenin çalışma izni başvurusu işveren tarafından elektronik ortamda yapılmaktadır. Başvuru Zamanı Yabancı Öğretmenden İstenen Belgeler: 1.Başvuru dilekçesi; 2.Yabancı öğretmen ÇSGB başvuru formu; 3.Türkiye’den yapılacak başvurular için ikamet izin belgesinin fotokopisi (en az 6 ay süreli olması gerekmektedir); 4.Pasaport veya yerine geçen seyahat belgesinin fotokopisi (Belgenin Latin alfabesi ile yazılı olmadığı durumlarda noter onaylı tercümesi) 5.Diplomanın bir nüshası (Yurt dışı üniversitelerinden mezun olan yabancıların Yüksek Öğretim Kurulu’ndan denklik alması gerekmektedir. Ayrıca diplomanın noter tasdikli Türkçe tercümesi); 6.Ön izin belgesi (MEB’e bağlı öğretim kurumlarında çalışacak olanlardan talep edilmektedir); Başvuru Zamanı İşverenden İstenen Belgeler 1.Türkiye Ticaret Gazetesi’nde kuruluşun en son sermaye ve ortaklık yapısının yer aldığı sayfa; 2.Vergi dairesi veya SMMM onaylı bilanço, kar ve zarar tablosu;

SON MAKALELER

Hakimin Davayı Aydınlatma Ödevi

Bayar Hukuk Bürosu kurucusu Avukat Hüseyin BAYAR'ın kaleminden hakimin davayı aydınlatma ödevi nedir yükümlülüğü hakkında faydalı bilgiler.
Av.Hüseyin Bayar 09.06.2021

Yargılamaya Hakim Olan İlkelerden Usul Ekonomisi İlkesi

Avukat Hüseyin BAYAR'ın kaleminde usul ekonomisi ilkesi nedir, usul ekonomisi ilkesine aykırılık durumunda yapılması gereken konularında faydalı bilgiler.
Av.Hüseyin Bayar 08.06.2021

Dürüst Davranma ve Doğruyu Söyleme Yükümlülüğü

Bayar Hukuk Bürosu kurucusu Avukat Hüseyin BAYAR'ın kaleminden dürüst davranma ve doğruyu söyleme yükümlülüğü hakkında faydalı bilgiler.
Av.Hüseyin Bayar 07.06.2021
İLETİŞİM