Uzun Dönem İkamet İznine Geçişte Aranan Şartlar Nelerdir?

Kesintisiz en az sekiz yıl oturma izniyle ülkemizde kalmış/ikamet etmiş olmak gerekir. (Kesintisiz en az sekiz yıl oturma izninin hesaplanmasında öğrenci ikamet izni süresinin ½’si, diğer ikamet izinlerinin ise tamamı sayılmaktadır.)

Kesintisiz Sekiz Yıl Süreyle Oturma İzni Hesaplaması Nasıl Yapılır?

a.Hesaplama yapılırken yabancının başvuru yaptığı tarih esas alınır. Yurt dışında geçirilen süreler ve oturma izni olmaksızın Türkiye’de kaldığı süreler kesinti olarak kabul edilir. b.Başvuru tarihinden itibaren geriye dönük olarak 1 yıllık dilimler içinde toplam 180 günü aşan kesinti yok ise diğer bir yıllık dilime geçilir ve bu kontrol 8 yıl tamamlanana kadar devam eder. c.1 yıllık dilimlerde 180 günü aşan kesinti olmaması durumunda son 5 yıllık dilim içinde toplam 365 günü aşan kesinti olup olmadığına bakılır. d.8 yıl içinde bir seferde veya peş peşe, yurt dışında ya da ikamet izni olmadan Türkiye’de geçirdiği süre 6 ayı geçen yabancıların talepleri, dilimlik hesaplama işlemi yapılmadan olumsuz olarak sonuçlandırılır. e.Hakkında sınır dışı etme kararı bulunan yabancıların, önceki ikamet izni süreleri, ikamet izin sürelerinin toplanmasında hesaba katılmaz. f.Son üç yıl içinde sosyal yardım almamış olmalıdır. g.Uzun dönem ikamet için başvuruda bulunan yabancının başvuru tarihi itibarıyla son üç yıl içinde sosyal yardım alması halinde talep olumsuz değerlendirilir. h.Kendisi veya varsa ailesinin geçimini sağlayacak yeterli ve düzenli finansal kaynaklara sahip olması gereklidir.

Yeterli ve Düzenli Gelir İçin

a.Yabancı, başvuru yaptığı yıl geçerli olan net asgari ücretten az olmamak kaydıyla aylık giderlerini karşılayabiliyor olmalıdır.b.Yabancı, her aile üyesi ve kendisi için asgari ücretin 1/3’ü kadar gideri karşılayabiliyor olmalıdır. c.Üçüncü kişilerin taahhütleri gelir kaynağı tespit edilirken kabul edilmemektedir. d.Geçerli sağlık sigortasına sahip olunmalıdır. e.Kamu düzeni ya da güvenliği açısından tehdit oluşturmaması gerekmektedir. 
Gerektiğinde başvuran yabancının kamu düzeni veya kamu güvenliği açısından bir tehdit arz edip etmediği ilgili güvenlik birimlerinden alınan destekle araştırılabilmektedir. Göç Politikaları Kurulunun belirlediği şartlara sahip olduğundan dolayı uzun dönem ikamet izni verilmesi uygun görülen yabancılar için sadece 5. maddedeki şart aranır. Diğer şartlar aranmaz.

SON MAKALELER

Hakimin Davayı Aydınlatma Ödevi

Bayar Hukuk Bürosu kurucusu Avukat Hüseyin BAYAR'ın kaleminden hakimin davayı aydınlatma ödevi nedir yükümlülüğü hakkında faydalı bilgiler.
Av.Hüseyin Bayar 09.06.2021

Yargılamaya Hakim Olan İlkelerden Usul Ekonomisi İlkesi

Avukat Hüseyin BAYAR'ın kaleminde usul ekonomisi ilkesi nedir, usul ekonomisi ilkesine aykırılık durumunda yapılması gereken konularında faydalı bilgiler.
Av.Hüseyin Bayar 08.06.2021

Dürüst Davranma ve Doğruyu Söyleme Yükümlülüğü

Bayar Hukuk Bürosu kurucusu Avukat Hüseyin BAYAR'ın kaleminden dürüst davranma ve doğruyu söyleme yükümlülüğü hakkında faydalı bilgiler.
Av.Hüseyin Bayar 07.06.2021
İLETİŞİM