Yabancıların Çalışma İzni Türleri Nelerdir? - Şirket Ortağı Yabancıların Çalışma İzni Alması

Türkiye’ye doğrudan yabancı yatırım yapan gerçek ve tüzel kişiler hakkında 4875 sayılı Doğrudan Yabancı Yatırımlar Kanunu uygulanmaktadır. Yabancı Sermayeli şirket sahipleri ve ortakları 4875 Sayılı kanun kapsamına girmemektedir. Bu yabancılar hakkında 6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu ve 4817 sayılı uygulama yönetmeliği hüküm doğurmaktadır. Çalışma İzni başvuruları şirket ortağının Türkiye’de ikamet etmesi durumunda yurtiçinden, diğer hallerde uyruğunda bulunduğu veya sürekli ikamet ettiği ülkenin Türkiye Cumhuriyeti Dış Temsilciliği aracılığı ile yurtdışından yapılmaktadır. Yurtiçinden müracaatlar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na, yurtdışından yapılan başvurular ise Dış Temsilciliklere yapılmaktadır. Yurtiçinden başvuru yapacak olan yabancı uyruklu şirket ortağının Türkiye’de en az 6 ay süreli ikamet iznine sahip olması gerekmektedir.

Kimler Çalışma İzninden Muaftır?

Yabancı uyruklu şahıs aşağıdakisıfatlardan birini taşıması durumunda, çalışma izni muafiyeti kapsamındadeğerlendirilecektir. Bu kişilerin Türkiye’de çalışma izni almasıgerekmemektedir.[if !supportLists]·       [endif]6102sayılı Türk Ticaret Kanunu göre kurulan Anonim Şirketlerin Türkiye dışındabulunan yönetim kurulu üyesi;[if !supportLists]·       [endif]Diğerşirketlerin yönetici konumunda olan ortakları.

Kimlerin Çalışma İzni Alması Gerekiyor?

•6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’na göre kurulan Limited şirketlerin şirket ortağı olan müdürü; •6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’na göre kurulan anonim şirketlerin şirket ortağı olan yönetim kurulu üyesi; •6102 Sayılı Türk Ticaret Kanunu’na göre Sermayesi Paylara Bölünmüş Komandit Şirketlerin yönetici olan komandite ortağı olan yabancılar. Türkiye’de çalışma izni alarak çalışabilirler.

Şirket Ortağı Yabancıların Çalışma İzni Alma Şartları Nelerdir?

•Yabancının çalışma izni başvurusunda bulunacağı şirketin ödenmiş sermayesinin en az 100.000 TL olması gerekmektedir. Sermayesi 100.000 TL’den az olan şirketlerin brüt satışlarının en az 800.000 TL veya son yıl yapılan ihracat tutarının 250.000 USD olması aranacaktır; •Çalışma izni başvurusunda bulunulan işyerinde en az 5 T.C. vatandaşı istihdam edilmesi zorunlu olup, yeni kurulan şirketlerde bu şart çalışma izninin son 6 ayı içinde istenecektir; •İzin isteyen şirket ortağı yabancının, şirket sermayesine en az %20 ortak olması ve sermaye payının 40.000 TL’den az olmaması gerekmektedir.

Çalışma İzni için Yabancı Ortaktan İstenen Belgeler

1.Çalışma İzni Başvuru Dilekçesi; 2.Belirli Süreli İş Sözleşmesi; 3.Şirketin bulunduğu il Ticaret Odası’ndan alınmış faaliyet belgesi; 4.Kuruluşun en son sermaye ve ortaklı yapısını gösteren Ticaret Sicil Gazetesi; 5.Son yıla ait, vergi dairesi veya SMMM onaylı bilanço ve kar/zarar tablosu; 6.İşyeri personel dökümü; 7.Pasaport sureti; 8.En az 6 ay süreli İkamet tezkeresi; 9.Türkçe tercümesi yeminli tercüman tarafından yapılmış diploma veya mezuniyet belgesinin noter tasdikli sureti; 10.1 adet fotoğraf.

Yabancıların Çalışma İzni Uzatma Başvuruları

6735 sayılı Uluslararası İşgücü Kanunu’nun 10.maddesi gereğince, ilk başvurularda iş ve hizmet akdindeki çalışma süresini aşmamak koşuluyla çalışma izni 1 senelik verilmektedir. Söz konusu kanun metninin 2. Fıkrası gereğince, aynı işyerinde çalışmaya devam eden yabancıların uzatma başvuruları ilk uzatmada en çok 2, sonraki uzatma başvuruları en çok 3 yıllık verilmektedir. Yabancının işyeri değişikliği yaptığı durumlarda, işveren değişikliği yaşanması sebebi ile uzatma başvurusu olarak değil, ilk başvuru olarak değerlendirilmekte ve en fazla 1 seneliğine verilmektedir.

Şirketin Yapması Gerekenler

Yabancının aynı işyerinde devam ettiği durumlarda, çalışma izin süresinin bitiminden önce işveren tarafından uzatma başvurusu yapılır. Uzatma başvurusu, mevcut çalışma izninin bitimin 60 gün önce ve her halükârda, çalışma izin süresi dolmadan yapılmalıdır. Çalışma izin süresinin bitiminden sonra yapılan uzatma başvuruları Bakanlık tarafından işleme alınmamaktadır. Çalışma izni uzatma başvurusunun süresini kaçıran işverenler yeni başvuru şeklinde 1 senelik çalışma izni alabilirler.

Uzatma Başvurusunda Bulunan Şirketin Yükümlülükleri Nelerdir?

•Yabancının maaşını eksiksiz olarak banka aracılığı ile yatırmak; •Yabancının SGK ödemelerini yaptırmış olmak ve SGK’ya borcunun olmaması; •Şirketin vergi borcunun bulunmaması; •Çalışacak 1 yabancı için en az 5 T.C. vatandaşı çalıştırmak;

Çalışanın Yapması Gerekenler

İşvereni tarafından çalışma izinlerine uzatma başvurusu yapılan yabancılar aynı işyerinde ayni işi yapmak üzere çalışabilirler. Fakat çalışma izin süresinin bitiminden en fazla 45 günü geçmemek suretiyle çalışılabilir. Bu süre içinde çalışan yabancının çalışması kanuni olarak kabul edilmekte, kanundan doğan tüm haklarına haiz olurlar. Çalışanın üzerine düşen yasal sorumluluk, yukarıda bahsedilen 45 günlük süre zarfında uzatma talebinde bulunan işverene bağlı olarak çalışmaya devam etmektedir. Çalışanın işyeri değişikliği yaptığı durumlarda, yeni işverenin çalışma izni başvurusunda bulunması ve yabancının yeni çalışma izin belgesi gelene kadar çalışmaması gerekmektedir.

Uzatma Başvurusu Yapılan Yabancının Yükümlülükleri Nelerdir?

•Çalışma izni süresi boyunca toplam 6 aydan fazla Türkiye dışında kalmamak; •Herhangi bir suça karışmamış olmak.

Kimler Süresiz Çalışma İzni Talebinde Bulunabilir?

6458 Sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu’nda yer alan şartları gerçekleştirerek uzun dönem ikamet izni alan yabancılar ile Türkiye’de en az 8 yıl yasal çalışma izni ile çalışan yabancılar süresiz çalışma izni başvurusunda bulunabilirler. Fakat bu şartları taşımak yabancıya mutlak hak sağlamamaktadır.

Çalışma İzni Uzatmak İçin Gerekli Belgeler

•Çalışma İzni Uzatma Başvurusu Dilekçesi; •Elektronik ortamda doldurulan Uzatma Başvuru Formu; •Pasaport Fotokopisi; •Eski Çalışma İzni Belgesi; •Şirketin en son sermaye yapısını ve ortak sayısını gösteren Ticaret Sicil Gazetesi; •SMMM veya vergi dairesi tarafından onaylı bilanço, kar ve zarar tablosu.

SON MAKALELER

Hakimin Davayı Aydınlatma Ödevi

Bayar Hukuk Bürosu kurucusu Avukat Hüseyin BAYAR'ın kaleminden hakimin davayı aydınlatma ödevi nedir yükümlülüğü hakkında faydalı bilgiler.
Av.Hüseyin Bayar 09.06.2021

Yargılamaya Hakim Olan İlkelerden Usul Ekonomisi İlkesi

Avukat Hüseyin BAYAR'ın kaleminde usul ekonomisi ilkesi nedir, usul ekonomisi ilkesine aykırılık durumunda yapılması gereken konularında faydalı bilgiler.
Av.Hüseyin Bayar 08.06.2021

Dürüst Davranma ve Doğruyu Söyleme Yükümlülüğü

Bayar Hukuk Bürosu kurucusu Avukat Hüseyin BAYAR'ın kaleminden dürüst davranma ve doğruyu söyleme yükümlülüğü hakkında faydalı bilgiler.
Av.Hüseyin Bayar 07.06.2021
İLETİŞİM