Kullanmak İçin Uyuşturucu veya Uyarıcı Madde Satın Almak

Türk Ceza Kanunu’nun 191.maddesinde düzenlenmiştir. TCK m.191/1’de “Kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın alan, kabul eden veya bulunduran ya da uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanan kişi”nin cezalandırılacağı öngörülmektedir.  TCK m.191/1’de yazılı suçun cezası iki yıldan beş yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

SUÇA İLİŞKİN AĞIRLAŞTIRICI SEBEPLER

•Birinci fıkradaki fiillerin; okul, yurt, hastane, kışla veya ibadethane gibi tedavi, eğitim, askerî ve sosyal amaçla toplu bulunulan bina ve tesisler ile bunların varsa çevre duvarı, tel örgü veya benzeri engel veya işaretlerle belirlenen sınırlarına iki yüz metreden yakın mesafe içindeki umumi veya umuma açık yerlerde işlenmesi hâlinde verilecek ceza yarı oranında artırılır.

SUÇUN KOVUŞTURULMASI HAKKINDA ERTELEME KARARI VERİLMESİ

TCK m.191/2’de “Bu suçtan dolayı başlatılan soruşturmada şüpheli hakkında beş yıl süreyle kamu davasının açılmasının ertelenmesine karar verilir” hükmüne yer verilmektedir.  •Deneme süresi beş yıldır ve bu esnada, bir yıldan az olmayacak ve iki yılı aşmayacak bir süreyle, failin tedaviye tabi tutulması mümkündür. Şayet, failin, erteleme süresi zarfında: a) Kendisine yüklenen yükümlülüklere veya uygulanan tedavinin gereklerine uygun davranmamakta ısrar etmesi; b) Tekrar kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın alması, kabul etmesi veya bulundurması, c) Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanması, durumunda ise, ertelenen kamu davası açılacaktır. Dolayısıyla faile bu durum savcı tarafından daha erteleme kararı verilmesi aşamasında bildirilmelidir. •Kullanmak için uyuşturucu bulunduran kişiler hakkında Savcılık aşamasında kamu davasının ertelenmesi kararı verilir. Buradaki maksat kişilerin tedavi edilerek sağlığa kavuşturulmalarıdır. Kişiler hakkında verilmiş erteleme döneminde belirli denetimler uygulanır bunlara aykırı davranılması halinde ise ertelenmiş kamu davası derhal açılır. •Bununla birlikte, b) veya c) bentlerinde belirtilen ihlallerin vuku bulması durumunda, sadece ertelenen kamu davası açılacak; buna karşılık, bu yeni ihlallerden ötürü ayrı bir soruşturma ve kovuşturma yapılmayacaktır (TCK m.191/5). •Buna karşılık deneme süresinde vuku bulan ihlal nedeniyle kamu davasının açılmasından sonra, birinci fıkrada tanımlanan suçun tekrar işlendiği iddiasıyla açılan soruşturmalarda ikinci fıkra uyarınca kamu davasının açılmasının ertelenmesine karar verilemez. •Hakkında bir kere erteleme kararı verilmiş ve denetim hükümlerine uymayan kişiler hakkında ertelenen kamu davasının açılacağından bahsetmiştik. Şimdi aynı kişiler haklarında açılmış bir dava sürerken tekrar uyuşturucu ile yakalanır ise erteleme hakkından yararlanmazlar. •Nihayet, şüpheli erteleme süresinde yükümlülüklere aykırı davranmaz ve yasakları ihlal etmezse, hakkında kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilecektir (TCK m.191/7).

SUÇLA İLGİLİ EK BİLGİLER

•Kullanmak amacıyla uyuşturucunun imal edilmesi veya bitkinin yetiştirilmesi gibi durumlarda da kastın kullanmaya yönelik olması şartıyla, bulundurma kapsamı içerisinde ele alınabilir. •Kendisinde uyuşturucu madde ele geçirilmese de uyuşturucu kullandığı tespit edilen kişiler hakkında da TCK m.191/1 uygulanacaktır. TCK m.192/4 uyarınca “Uyuşturucu veya uyarıcı madde kullanan kişi, hakkında kullanmak için uyuşturucu veya uyarıcı madde satın almak, kabul etmek veya bulundurmaktan dolayı soruşturma başlatılmadan önce resmi makamlara başvurarak tedavi ettirilmesini isterse, cezaya hükmolunmaz”

SON MAKALELER

Hakimin Davayı Aydınlatma Ödevi

Bayar Hukuk Bürosu kurucusu Avukat Hüseyin BAYAR'ın kaleminden hakimin davayı aydınlatma ödevi nedir yükümlülüğü hakkında faydalı bilgiler.
Av.Hüseyin Bayar 09.06.2021

Yargılamaya Hakim Olan İlkelerden Usul Ekonomisi İlkesi

Avukat Hüseyin BAYAR'ın kaleminde usul ekonomisi ilkesi nedir, usul ekonomisi ilkesine aykırılık durumunda yapılması gereken konularında faydalı bilgiler.
Av.Hüseyin Bayar 08.06.2021

Dürüst Davranma ve Doğruyu Söyleme Yükümlülüğü

Bayar Hukuk Bürosu kurucusu Avukat Hüseyin BAYAR'ın kaleminden dürüst davranma ve doğruyu söyleme yükümlülüğü hakkında faydalı bilgiler.
Av.Hüseyin Bayar 07.06.2021
İLETİŞİM