Yabancı Doktor Çalışma İzni ve Şartları

Bütün meslek dallarında olduğu gibi yabancı uyruklu doktorların da Türkiye’de çalışarak, faaliyet gösterebilmesi için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’ndan çalışma izni alması gerekiyor. Doktorluk, eskiden Türk Vatandaşlarına hasredilen ve yabancıların çalışması yasak olan meslek dalları arasında yer almakta ise de sonradan yapılan kanun değişikliği ile yabancı uyruklu doktorlar ve hemşireler çalışma izni alarak Türkiye’de çalışabilmekteler.Yabancı doktor çalışma izni başvurularında Çalışma ve Sosyal Güvenliği Bakanlığı’nabaşvuru yapılmadan önce Sağlık Bakanlığı’ndan ön izin belgesi alınmasıgerekmektedir. Türkiye üniversitelerinden mezun olmayan doktorlardan YüksekÖğretim Kurulu (YÖK) denklik belgesi ve en az B derecesinde Türkçe Dil Sınavsonucu istenmektedir.

Yabancı Doktor Çalışması İçin Gerekli Koşullar

Yabancı Doktorlar Türkiye’de özel hastanelerde ve kliniklerde çalışabilmekteler. O halde yabancı doktor çalışma izni başvurusunda bulunmak için gerekli şartlar nelerdir? Yukarıda da belirttiğimiz gibi yabancı uyruklu doktorların Sağlık Bakanlığı’ndan ön izin belgesi alması gerekmektedir. Ön izin başvurusunda istenilen belgeler Türkiye üniversitelerinden mezun olan hekimler ile yurtdışındaki üniversitelerden mezun olan hekimler açısından farklılık göstermektedir.

Ön izin Başvuru Evrakları Nelerdir?

Türkiye Üniversitelerinden Mezun Olan Doktorlardan İstenilen Belgeler: 1.Pasaportun Türkçe tercüme edilmiş fotokopisi; 2.İkamet kartının fotokopisi; 3.İkametgâh (yerleşim yeri) belgesi; 4.Yabancının diplomasının fotokopisi; 5.2 adet vesikalık fotoğraf; 6.Ön İzin Belgesini talep eden mesul müdür dilekçesi; 7.Yabancı uyruklu doktor tarafından yazılan başvuru dilekçesi; 8.Özel hastane veya tıp merkezi ile yabancı arasında imzalanan hizmet sözleşmesi. 
Türkiye Üniversitelerinden Mezun Olmayan Yabancılardan İstenilen Belgeler: 1.Pasaportun Türkçe tercüme edilmiş fotokopisi; 2.İkamet kartının fotokopisi; 3.İkametgâh (yerleşim yeri) belgesi; 4.Yabancının diplomasının fotokopisi; 5.2 adet vesikalık fotoğraf; 6.Ön İzin Belgesini talep eden mesul müdür dilekçesi; 7.Yabancı uyruklu doktor tarafından yazılan başvuru dilekçesi; 8.Özel hastane veya tıp merkezi ile yabancı arasında imzalanan hizmet sözleşmesi; 9.Yüksek Öğretim Kurulu tarafından verilen denklik belgesi; 10.Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi tarafından verilen Türkçe yeterlilik belgesi; 11.Yabancı uyruklunun geldiği ülkenin Sağlık Bakanlığı veya dış temsilciklerinden alınan mesleği yapmaya engel hallerinin olmadığına ilişkin yazı.

Yabancı Doktor Çalışma Şartları

Kural olarak, sağlık sektöründe kimlerin çalışacağına Sağlık Bakanlığı karar vermektedir, ama yabancı uyruklu sağlık hizmetleri mensuplarına Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından izin alınması gerekmektedir. Sağlık Bakanlığı’ndan talep edilen ön izin belgesi bir türlü görüş niteliğindedir. Ancak bu belgenin temin edilmemesi durumunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından yabancı uyruklu hekimin mesleğini Türkiye’de icra edilmesine izin verilmemektedir. Türkiye’de yabancı doktor çalışma şartları hemşireler açısından da uygulanmaktadır. Yabancı hemşirelerin çalışma izni başvurusu doktorlarda olduğu gibi ön izin usulüne tabidir. Doktor ve hemşireler dışında diğer sağlık mensuplarının Türkiye’de çalışması yasaktır. Diş hekimliği, dişçilik, hastabakıcılığı gibi sağlık hizmetleri çalışanları kanunla Türk vatandaşlarına hasredilen mesleklerde çalışamazlar. Ön izin başvurusunda bulunacak olan sağlık hizmeti görevlilerinin aşağıdaki hususlara dikkat etmeleri gerekmektedir: •Türkiye Üniversitelerinden mezun olmayan yabancı doktorlardan denklik belgesi talep edilmektedir. Tıp Fakültesi diplomasının denkliği Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) Başkanlığı, uzmanlık belgelerinin denkliği Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü tarafından verilmektedir; •Türkçe eğitim veren öğretim kurumlarından mezun olmayan yabancı hekimlerden Türkçe bildiğini gösterir belge talep edilmektedir. En az B düzeyindeki Dil Belgesi Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezleri’nden (TÖMER) alınabilir; •Türkiye’de ilk defa mesleğini icra edecek olan yabancı hekimden geldiği ülkede kanunen mesleğini icra etmekte engel halinin bulunmadığını gösterir belge istenmektedir. Ancak bu belge başvuru tarihinden önceki yıl içinde Türkiye’den mezun olan, son 5 yıldır kesintisiz Türkiye’de ikamet eden yabancı uyruklulardan ve ülkesindeki savaş, sıkıyönetim veya olağanüstü hal sebebi ile Türkiye’ye sığınanlardan istenmemektedir.

Yabancı Doktor Çalışma İzninde Gerekli Belgeler

Sağlık Bakanlığı’ndan ön izin belgesi alan yabancı doktor çalışma izni alabilmek aşağıdaki gerekli belgeleri temin etmelidir. 1.Tıp Fakültesini yurtdışında bitiren hekimler açısından Yüksek Öğretim Kurulu tarafından verilen denklik belgesi; 2.Türkçe Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi (TÖMER) tarafından yapılan Türkçe yeterlilik sınavında en az (B) derecesinde başarılı olmak (Bu belgenin başvuru tarihinden itibaren en geç 1 yıl içinde ilgili Bakanlığa sunulması gerekmektedir. Aksi takdirde çalışma belgesi iptal edilmektedir (Türkiye mezunlarından bu belge istenmez); 3.Mesleğini Türkiye’de ilk defa icra edecek olanlardan, geldikleri ülkenin yetkili makamından alınan mesleğini yapmakta engel halinin bulunmadığına dair belge (Bu belge Türkiye’den üniversite mezuniyetinden sonra 1 yıl içinde başvuranlardan, başvuru tarihinde geri yönelik olarak 5 yıldan beri kesintisiz Türkiye’de ikamet edenlerden, ülkelerindeki olağanüstü hal, savaş nedeniyle Türkiye’ye sığınanlardan istenmez) ; 4.Özel hastane veya sağlık merkezi ile yabancı hekim arasında yapılan hizmet sözleşmesi.Gerek Sağlık Bakanlığı tarafından verilen ön izin belgesini, gerekse de Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından verilen çalışma izni belgesini bizim aracılığımızla alabilirsiniz. Başvuru sürecinde uzman kadromuzla yanınızda yer almaktayız. Not: Çalışma izni belgesi aynı zamanda yabancının ikamet izni olarak geçmekte olup, tekrar ikamet izni başvurusunda bulunulması gerekmemektedir.

SON MAKALELER

Hakimin Davayı Aydınlatma Ödevi

Bayar Hukuk Bürosu kurucusu Avukat Hüseyin BAYAR'ın kaleminden hakimin davayı aydınlatma ödevi nedir yükümlülüğü hakkında faydalı bilgiler.
Av.Hüseyin Bayar 09.06.2021

Yargılamaya Hakim Olan İlkelerden Usul Ekonomisi İlkesi

Avukat Hüseyin BAYAR'ın kaleminde usul ekonomisi ilkesi nedir, usul ekonomisi ilkesine aykırılık durumunda yapılması gereken konularında faydalı bilgiler.
Av.Hüseyin Bayar 08.06.2021

Dürüst Davranma ve Doğruyu Söyleme Yükümlülüğü

Bayar Hukuk Bürosu kurucusu Avukat Hüseyin BAYAR'ın kaleminden dürüst davranma ve doğruyu söyleme yükümlülüğü hakkında faydalı bilgiler.
Av.Hüseyin Bayar 07.06.2021
İLETİŞİM